processmedia.se

Jag tror jag valde rätt!

Som ”gammal” morgontidningsjournalist och dessutom uppvuxen med morgontidning så har jag morgontidning av bara farten, vilka ännu rätt många i min åldersgrupp födda på 70-talet har. Ja i alla fall vi i början av 70-talet…

Det är en vana att varje morgon vika upp tidningen till morgonfikat… Dessvärre tycker jag att kvaliteten på morgontidningarna har blivit allt sämre de senaste åren och det är bara att konstatera att det är en tidsfråga hur länge jag själv kommer fortsätta prenumerera. Varenda dag hittar jag konstiga rubriker, massor av stavfel, tveksamma vinklingar, märkliga dragningar…

Eftersom jag jobbar i branschen är jag väl lite skadad för jag hittar alla felen och hör och häpna – jag har börjat skratta åt dessa – tidigare blev jag irriterad… Har det månne med åldern att göra? Nåväl… jag tycker i alla fall att morgontidningen inte är lika självklar som den var ”förr”.

Morgontidningens död har förutspåtts ända sen teven kom in i vardagsrummena på 50-talet. Men den har överlevt det mesta, vilket nog har skapat en falsk trygghet och jag vet att man på många håll tror att morgontidningen är odödlig – liksom vi ibland lite till mans tror att vi själva är. Samtidigt famlas det nog efter det där halmstrået att klamra sig fast i på många redaktioner kan jag tänka och den som satsar rätt på nya tidens media kommer att klara sig bra i alla fall.

Läser denna undersökning från Internetstatistik.se med intresse – av pensionärer är det fortfarande 80% som har morgontidning. I åldrarna 15 – 29 år är det bara 40% som har morgontidning. Hur ser samma undersökning ut om 5 år, 10 år…?

Det är snart 11 år sen som jag jobbade på en morgontidningsredaktion, på NSD i Luleå och när jag slutade för att gå en webbredaktörsutbildning på Kalix folkhögskola kommer jag så väl ihåg en kommentar jag fick sista dagen från en av nyhetscheferna: ”Nä, se det där tror jag inte på. Tidningar på webben kommer väl ingen att vilja läsa…?”

En nästan lika skön kommentar och som spelar i samma division som den där om att Internet är en fluga som snart går över…

Jag vet att jag valde rätt när jag vidgade mina vyer!

/Björn Palovaara

Share :)

Kommentera