Process Media och Kommunikation i Kalix http://www.processmedia.se processmedia.se - Björn Palovaara Tue, 25 Apr 2017 06:54:42 +0000 sv hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.0.24 Vildmarksliv, safari och jakt http://www.processmedia.se/2011/06/vildmarksliv-safari-och-jakt/ http://www.processmedia.se/2011/06/vildmarksliv-safari-och-jakt/#comments Thu, 09 Jun 2011 14:04:27 +0000 http://www.processmedia.se/?p=245-sv Har i dagarna gjort klart en ny hemsida i WordPress till företaget Wish Sweden AB som erbjuder spännande vildmarksliv, safari och jakt. Ett spännande projekt eftersom vildmarksliv också är ett stort intresse.

Titta gärna in på www.wishsweden.se

Wish Sweden AB - www.wishsweden.se

[...]]]>
Har i dagarna gjort klart en ny hemsida i WordPress till företaget Wish Sweden AB som erbjuder spännande vildmarksliv, safari och jakt. Ett spännande projekt eftersom vildmarksliv också är ett stort intresse.

Titta gärna in på www.wishsweden.se

Wish Sweden AB

Wish Sweden AB - www.wishsweden.se

 

]]>
http://www.processmedia.se/2011/06/vildmarksliv-safari-och-jakt/feed/ 0
En försmak av sommaren http://www.processmedia.se/2011/06/en-forsmak-av-sommaren/ http://www.processmedia.se/2011/06/en-forsmak-av-sommaren/#comments Thu, 09 Jun 2011 13:46:23 +0000 http://www.processmedia.se/?p=242-sv Den här veckan har sommaren verkligen kommit till Norrbotten – vissa kallar det för växthuseffekten och andra bara för ryssvärme – nåväl i alla fall närmar sig termometern nu +30 grader. Men bara för någon vecka sedan var det bistert här på hemmaplan. Då hade jag det stora nöjet att göra en resa till [...]]]> Den här veckan har sommaren verkligen kommit till Norrbotten – vissa kallar det för växthuseffekten och andra bara för ryssvärme – nåväl i alla fall närmar sig termometern nu +30 grader. Men bara för någon vecka sedan var det bistert här på hemmaplan. Då hade jag det stora nöjet att göra en resa till de södra delarna av Sverige. Jag var några dagar på jobb kombinerat med fiske i Mörrum och därefter tillbringade jag helgen med goda vänner på Gotland. När jag landade på Luleå Airport den 23 maj var det spöregn, blåst och + 5 grader. Då var det skönt att få en smak av försommaren. Jag lägger in tre bildspel nedan från min resa:

 


 


 

]]>
http://www.processmedia.se/2011/06/en-forsmak-av-sommaren/feed/ 0
Dramatiska bilder på skogsbrand http://www.processmedia.se/2011/04/dramatiska-bilder-pa-skogsbrand/ http://www.processmedia.se/2011/04/dramatiska-bilder-pa-skogsbrand/#comments Wed, 27 Apr 2011 08:56:40 +0000 http://www.processmedia.se/?p=238-sv Hamnade under påskhelgen mitt i en skogsbrand… se bildspelet nedan. Nåväl, så dramatiskt var det inte som bilderna visar – utan en kontrollerad brand där vi kalkylerade med att ett par granar och några buskar skulle stryka med. Det var blött i markerna och vindstilla med en rejäl snöhög intill. Bakgrunden var ett gammalt [...]]]> Hamnade under påskhelgen mitt i en skogsbrand… se bildspelet nedan. Nåväl, så dramatiskt var det inte som bilderna visar – utan en kontrollerad brand där vi kalkylerade med att ett par granar och några buskar skulle stryka med. Det var blött i markerna och vindstilla med en rejäl snöhög intill. Bakgrunden var ett gammalt lass med spillved som min far tagit rätt på nån gång under 80-talet för att göra till ved. Men av olika anledningar har det aldrig blivit av. Eftersom veden börjar förmultna har vi under flera års tid planerat att bränna bort vedhögen men förhållandena har inte varit rätt, antingen för mycket snö, eller för torrt i markerna eller för mycket vind. Nu var dock förhållandena perfekt för att fjutta på. Fascinerande på sätt och vis – men samtidigt lite skrämmande att se elden sprida sig över till en gran och sluka den på några sekunder i ett dån av eld.

 

]]>
http://www.processmedia.se/2011/04/dramatiska-bilder-pa-skogsbrand/feed/ 0
Säsong för fiske http://www.processmedia.se/2011/04/sasong-for-fiske/ http://www.processmedia.se/2011/04/sasong-for-fiske/#comments Wed, 27 Apr 2011 08:43:11 +0000 http://www.processmedia.se/?p=234-sv På väg mot sommaren: Gumman tö kom som en yrvind och viftade med kvasten och då drog sig kung Bore ganska snabbt tillbaka. Bara att parkera snöskotern i garaget för denna säsong. Fick väl ihop ca 70 mil och ett hundratal foton – titta gärna in på min Flickr. Men samtidigt som snöskoter och [...]]]> På väg mot sommaren: Gumman tö kom som en yrvind och viftade med kvasten och då drog sig kung Bore ganska snabbt tillbaka. Bara att parkera snöskotern i garaget för denna säsong. Fick väl ihop ca 70 mil och ett hundratal foton – titta gärna in på min Flickr. Men samtidigt som snöskoter och pimpelfiskesäsongen är över så börjar snart nästa aktivitet – fisket. Bara att börja se över fiskegrejerna – årets premiärfiske för min del blir i Mörrum i mitten av maj.

Samtidigt som man är intresserad av fiske och media så har jag ju förmånen att jobba med både media och fiske – framförallt på Inatur.se som ju egentligen innehåller så mycket mer än bara fiske – men för att knyta till ämnet så nämner jag den sajten som jag jobbar med dagligen.

Dessutom har jag varit med och producerat två fiskesajter till under april månad.

Den ena är Fiskemagasinet.se – en sajt för fiskare – av fiskare. En fiskekompis startade sajten för snart ett år sen och har ganska bra med trafik. Sajten var dock svårarbetad med html-kodning så jag föreslog honom att konvertera till WordPress.

Sagt och gjort och resultatet blev ju en riktigt modern sajt – som är lätt att underhålla och uppdatera – titta in på www.fiskemagasinet.se

Nästa fiskesajt var till Kalix Gäddfiskefestival på adressen: www.kalixfiskefestival.se – det blev en kompromiss i valet av domännamn med tanke på svårigheterna med ä:na i gädda. Här har jag stått för bokning av domännamn, webbhotell, design och foton som jag själv tagit under tidigare års gäddfiskefestivaler.

En till fiskesajt som jag har en del löpande jobb med är www.campsvanis.se.

Jaaa… vi får väl se om man hinner med nåt fiske i sommar ;) Man har då fått upp ivern i alla fall.

]]>
http://www.processmedia.se/2011/04/sasong-for-fiske/feed/ 0
Norrsken – skådespel på himlavalvet http://www.processmedia.se/2011/03/norrsken-skadespel-pa-himlavalvet/ http://www.processmedia.se/2011/03/norrsken-skadespel-pa-himlavalvet/#comments Tue, 01 Mar 2011 23:33:26 +0000 http://www.processmedia.se/?p=220-sv Norrsken har visat sig sparsamt även på våra norra breddgrader kring Kalix de senaste åren. Det är tydligen så att det går i cykler och det ska bli mer norrsken de kommande åren. Därmed ska man förhoppningsvis få fler tillfällen att fotografera detta vackra skådespel som norrsken är.

Ikväll hörde jag det ryktas på [...]]]> Norrsken har visat sig sparsamt även på våra norra breddgrader kring Kalix de senaste åren. Det är tydligen så att det går i cykler och det ska bli mer norrsken de kommande åren. Därmed ska man förhoppningsvis få fler tillfällen att fotografera detta vackra skådespel som norrsken är.

Ikväll hörde jag det ryktas på Facebook att det var ett mäktigt norrsken som spelade över himlen här i Kalix, jag stövlade iväg direkt ner mot älven för att få dels öppna ytor och även vackra träd som skuggor, men det är svårt att fotografera i mörker och att få till skärpan.

Dessutom kom jag nog lite för sent till föreställningen för norrskenet började avta och var lite blekt. Med slutartider går upp mot 30 sekunder så man måste bängla med stativ också och kall om fingrarna när jag inte kan hantera kamera och stativ med handskar. Men som sagt jag räknar det här som ett träningspass, förhoppningsvis ska det bli fler tillfällen kommande åren att fotografera norrsken.

]]> http://www.processmedia.se/2011/03/norrsken-skadespel-pa-himlavalvet/feed/ 0
Publicera snyggare på nätet http://www.processmedia.se/2011/02/publicera-snyggare-pa-natet/ http://www.processmedia.se/2011/02/publicera-snyggare-pa-natet/#comments Mon, 28 Feb 2011 08:18:21 +0000 http://www.processmedia.se/?p=210-sv Man kan publicera broschyrer, tidningar och magasin och för den delen alla möjliga trycksaker snyggt och enkelt på nätet. Har själv använt tjänsten Scribd en tid och upptäckte idag en till Issuu som jag blev riktigt förtjust i redan efter ett första test. Det är dessutom helt gratis att registrera sig och ladda upp [...]]]> Man kan publicera broschyrer, tidningar och magasin och för den delen alla möjliga trycksaker snyggt och enkelt på nätet. Har själv använt tjänsten Scribd en tid och upptäckte idag en till Issuu som jag blev riktigt förtjust i redan efter ett första test. Det är dessutom helt gratis att registrera sig och ladda upp dokument. Gratis är gott!

Se exempel på senaste utgåvan av Näringsliv i Norr nedan i de två versionerna

Issuu

[issuu layout=http%3A%2F%2Fskin.issuu.com%2Fv%2Flight%2Flayout.xml showflipbtn=true documentid=110228074716-aeaf6f508d4a4a9fbf47ccbad7934a5d docname=naringslivinorr-1-2011 username=BjornPalovaara loadinginfotext=N%C3%A4ringsliv%20i%20Norr%2C%20nr%201%20-%202011 showhtmllink=true width=580 height=400 unit=px]


Scribd
Näringsliv i Norr, nr 1 februari 2011

]]>
http://www.processmedia.se/2011/02/publicera-snyggare-pa-natet/feed/ 0
Skogsbruk i snö och kyla http://www.processmedia.se/2011/02/skogsbruk-i-sno-och-kyla/ http://www.processmedia.se/2011/02/skogsbruk-i-sno-och-kyla/#comments Fri, 25 Feb 2011 17:26:01 +0000 http://www.processmedia.se/?p=206-sv Har spenderat halva dagen i terränglådan och snöstorm med kameran. Uppdrag att fotografera skogsmaskiner. För en vecka sedan åkte jag till Överkalix för att ta bilder men då var det -32 grader kallt så maskinerna stod stilla. Nästa tillfälle var idag i Gammegården utanför Kalix – men tyvärr visade det sig bli nästintill snöstorm. [...]]]> Har spenderat halva dagen i terränglådan och snöstorm med kameran. Uppdrag att fotografera skogsmaskiner. För en vecka sedan åkte jag till Överkalix för att ta bilder men då var det -32 grader kallt så maskinerna stod stilla. Nästa tillfälle var idag i Gammegården utanför Kalix – men tyvärr visade det sig bli nästintill snöstorm. Men det är väl verkligheten, den här vintern har ju varit extremt kall och när det varit något mildare så har det vräkt ner snö istället.

Kameran blev isig och själv blev man kall om fingrarna, som man brukar säga så ”grinade det illa” där på skogshygget bland de vrålande dieselmonstren.

Här ett litet bildspel i Flickr:

 

 

]]>
http://www.processmedia.se/2011/02/skogsbruk-i-sno-och-kyla/feed/ 0
Sprenda filen http://www.processmedia.se/2011/02/sprenda-filen/ http://www.processmedia.se/2011/02/sprenda-filen/#comments Thu, 24 Feb 2011 19:34:24 +0000 http://www.processmedia.se/?p=202-sv Hur många gånger har man inte svurit över att e-post med stora bifogade filer krånglat eller försvunnit på vägen pga begränsningar för utgående och inkommande meddelanden?

Att sprenda filer är enkelt, välj fil att skicka, upp till 2 gigabyte (2000 mb motsvarande 4 dvd-skivor) är maxgränsen, skriv i e-postadress till mottagaren och lämna ett [...]]]> Hur många gånger har man inte svurit över att e-post med stora bifogade filer krånglat eller försvunnit på vägen pga begränsningar för utgående och inkommande meddelanden?

Att sprenda filer är enkelt, välj fil att skicka, upp till 2 gigabyte (2000 mb motsvarande 4 dvd-skivor) är maxgränsen, skriv i e-postadress till mottagaren och lämna ett meddelande. Mottagaren får då e-post direkt med en länk och man har då sju dagar på sig att tanka ner filen. Filen går att lösenordsskydda med en pinkod.

Tjänsten är gratis och drivs av ett litet konsultföretag. Dom skriver i sin blogg att målsättningen är att i en snar framtid ska uttrycket ”sprenda filen” bli lika vedertaget som att ”googla”.

I vilket fall så behöver ni skicka stora filer så kan jag tipsa om Sprend på adressen: www.sprend.se

 

Sprend

Sprend

]]> http://www.processmedia.se/2011/02/sprenda-filen/feed/ 0